fbpx
co-ste-o-mede-mozno-nevedeli
LIEČITEĽSTVO

ČO STE O MEDE MOŽNO NEVEDELI..

Diabetológovia varujú, že med spôsobuje obezitu, pretože má vysokú energetickú hodnotu. Tieto obavy sú podľa súčasných výskumov zbytočné, pretože hoci je med naozaj sladký, prevažujú v ňom jednoduché cukry glukóza a fruktóza.

Archeologické nálezy skamenelín včiel z treťohôr dokazujú, že tento hmyz žil na našej planéte už pred 15 miliónmi rokov. Teda dávno pred človekom. Nikto nepochybuje o tom, že med spolu s mliekom patril medzi hlavné potraviny pravekého predhistorického človeka. Z doby kamennej sa našli mnohé fresky včiel – napríklad na skalnej stene Pavúčej jaskyne v španielskej Arane.

Najstaršie informácie o včele pochádzajú zo staroveku a dochovali sa na papyrusoch. Med sa považoval za pokrm bohov, dávali ho i do hrobov faraónov. Archeológovia  skutočne našli v egyptských pyramídach kryštalizovaný med starý 3000 rokov a na prekvapenie ešte jedlý! Starí Gréci medom konzervovali mŕtvych. Gréci a Rimania považovali med za elixír mladosti, ktorý povzbudzuje aj potenciu. Včelí med putoval ľudskými dejinami veľmi dlho, ako jediné sladidlo a aj ako univerzálny prostriedok na liečenie. 


Vďaka svojim antibakteriálnym účinkom bol používaný na liečenie rán až do Druhej svetovej vojny. Jeho využívanie v medicíne sa však obmedzilo s nástupom penicilínu.

Na jeden kilogram medu nalieta včela približne 400 000 kilometrov.

Účinné liečivo 

Zaujímavé sú testy austrálskych a japonských vedcov, ktorí naznačili, že med  so škoricou priaznivo účinkuje proti rakovine hrubého čreva, kostí a žalúdka. Má sa po celý mesiac trikrát denne užívať lyžica medu a lyžica škorice.

  • Dvoma lyžicami medu a šťavou z polovičky citróna rozpustené v pohári horúcej vody sa vynikajúco liečia napríklad bolesti hrdla.
  • Včelí med používaný na spáleniny redukuje vytváranie jaziev. Ak sa vytvorí veľký pľuzgier, treba naň naniesť med a po pár minútach „zmizne bez stopy“, redukuje vytváranie jaziev.
  • Pol lyžičky medu nalačno upokojí žalúdočné vredy a podráždený žalúdok, ochráni sliznicu žalúdka pred dráždivými látkami. V zažívacom trakte pôsobí ako prírodné antibiotikum.
  • Každodenné užívanie lyžičky medu a škorice posilňuje biele krvinky v boji s vírusmi a baktériami. 
  • Dve kávové lyžičky pred spaním pomôžu rýchlejšie zaspať.
  • Vysoké množstvo fruktózy pomáha spaľovať alkohol – človek skôr vytriezvie už po požití cca 125 g medu.
  • Najvzácnejším medom je medovicový med. Je medzi rôznymi druhmi medu najcennejší. Spoznáte ho podľa jeho tmavej farby, ktorú spôsobuje bohatstvo antioxidantov.

Pravý med pri prelievaní „falduje“. Riedený vodou pri liatí vytvára jamku.

Kde kupovať pravý med? Najlepší med je od skúseného, poctivého včelára. Jeho cena je rozhodne vyššia ako pri mede v supermarkete, ale na zdraví predsa šetriť nebudeme! Kvalitný slovenský med nájdete napríklad na stránke  MEDÁREŇ. Vyrába ho rodinná farma v okrese Zlaté Moravce. Tieto typy rodinných včelárstiev si na renomé a povesti bytostne zakladajú, preto sa môžte spoľahnúť na to, že ich med bude taký, ako má byť.

Zbraň proti rakovinovému bujneniu

Účinky medu sú neustále cieľom mnohých výskumov.  Tím chorvátskych lekárov vedený Naďou Orsolićovou  zistil, že med, propolis, materská kašička a včelí jed sa dajú využívať proti rakovinovému bujneniu, pretože spomaľujú rast nádoru a šírenie metastáz. Pri pokusoch na laboratórnych myšiach zistili, že to spôsobuje apoptózu alebo nekrózu, čo sú dva typy fyziologického zániku rakovinových buniek. 
Isté je, že med a ostatné včelie produkty znižujú účinky a množstvo voľných radikálov v tele, ktoré vznik a rast nádorov spôsobujú. 
Vedci sa naďalej pokúšajú odhaliť dôvod anibaktériálnych schopností medu. Jednou z možností je, že jeho zložka, methylglyoxal, modifikuje tie ostatné, a teda zabraňuje baktériám, aby vytvorili novú skupinu baktérií odolávajúcich medu. Pri tomto výskume použili med odobraný včelám, ktoré opeľujú čajové kríky a stromy rodu Leptospermum, ktoré sú typické pre Austráliu a priľahlé oblasti. To, že med aplikovaný lokálne redukuje opuchy, môže pomôcť v začiatočných štádiách meningokokálnych postihnutiach kože. Navyše, správy o efektívnosti medu pri liečbe gangrény potvrdili, že môže výrazne znížiť počet amputácií spôsobených meningokokálnou septikémiou.

Kvalita medu. Spôsobov, ako si overiť kvalitu medu je niekoľko. Veľa vám o ňom napovie chuť a “faldovanie”. Pravý med vás po ochutnaní akoby “škriabal v hrdle”. Faldovaním sa vo včelárstve nazýva ukladanie medu v istých záhyboch, keď ho prelievate povedzme z nádoby do nádoby. Med riedený vodou nefalduje, ale vytvára akúsi jamku.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*