fbpx
vyuzite-potencial-jarnych-bylin
LIEČITEĽSTVO

Využite potenciál jarných bylín

Väčšina jarných byliniek v sebe spája hneď dve funkcie: dodajú telu vitamíny po zime a zároveň sú aj liečivé. Mnohé z nich pomáhajú pri migréne, zvyšujú imunitu a dajú sa použiť aj pri varení, či príprave šalátov.  Veľa z jarných bylín obsahuje vitamín C. Dá sa nimi liečiť prechladnutie, chrípka, nádcha či iné choroby typické pre toto prechodné obdobie.

Sedmokráska obyčajná 

V ľudovom liečiteľstve sa používa na širokú škálu problémov. V kuchyni ju využijete hlavne ako originálnu prísadu do šalátov. Sedmokrásku zbierajte ideálne za plného slnka, kedy je roztvorená. Okrem rôznych prechladnutí, kašľov a nachladnutí mnohí na jar riešia tiež celkovú detoxikáciu organizmu.  Nenápadné kvietky sedmokrásky čistia krv, ľahko podporujú potenie, majú močopudné účinky a stimulujú tiež funkciu pečene. Mnohí bylinkári odporúčajú sedmokráskový čaj tiež na artritídu a kožné ochorenia.

Žerušnica lúčna 

Pre svoju príjemne ostrú chuť je vyhľadávaná ako korenie do šalátov, smotanových omáčok alebo vaječných omeliet. Treba ju však mierne spariť, aby nedráždila obličky. Lístky žerušnice obsahujú veľa vitamínu C.

Senior woman preparing aromatic herbs in pot

Potočnica lekárska 

Konce výhonkov potočnice je možné zberať už skoro na jar, zvyšok rastliny potom od apríla. Potočnica sa hodí do nákypov, nátierok a polievok. Má vysoký obsah vitamínov, minerálov a iných prospešných látok. Pomáha liečiť chudokrvnosť, zápaly a horúčkovité ochorenia.

Medvedí cesnak 

V posledných rokoch je to jarný hit farmárskych trhov, pri zbieraní ale treba dávať pozor na možnú zámenu s konvalinkou. Stačí si však pamätať, že konvalinka má spodnú stranu listov lesklú, zatiaľ čo medvedí cesnak matnú. Potom už si ho môžete pomýliť iba s cesnakom podivným, ktorý má však tenšie listy a vôňu skôr pažítkovú než cesnakovú. Na rozdiel od skutočného medvedieho cesnaku sa hodí nanajvýš do nátierok. Medvedí cesnak je vyhľadávaný práve pre svoje široké použitie: je z neho skvelé pesto, rizoto a hodí sa aj do zapekaných jedál.

Hluchavka biela 

Vyzerá trochu ako žihľava a zbiera sa od apríla na okrajoch ciest. Hodí sa do zeleninových nákypov alebo polievok. Surová má trochu zatuchnutú chuť. Bylinkári hluchavku odporúčajú do zmesí na dobré spanie.

Cesnačka lekárska 

Listy cesnačky sa dajú zbierať od apríla. Starostlivo voľte tie mladé, staršie majú horkastú arómu. Cesnačka sa okrem šalátov hodí ako korenie do omáčok, jarných polievok alebo do vaječnej nátierky.

Žihľava dvojdomá

Listy sa dajú zberať po celý rok, ale najlepšie sú na jar, keď sú mladé. Žihľave sa darí tam, kde je pôda bohatá na dusík, často ich nájdete pri plotoch či cestách. Sú skvelým zeleným korením alebo tiež ako základ špenátu alebo polievky.

Kozonoha hostcová 

Jej lístky sa už dajú zbierať od marca. Majú príjemne sladkastú chuť a hodia sa do miešaných listových šalátov. Staršie rastliny je lepšie spariť či krátko povariť. Čaj z kozonohy má močopudné účinky.

Podbeľ, pľúcnik

Jedným z kvetov, ktoré zaženú kašeľ, je podbeľ. Jasne žlté kvietky sa oplatí zbierať hneď, ako na ne narazíte. Odkvitajú totiž veľmi rýchlo. Kvety zbierajte za suchého počasia, sušte najprv na slnku, potom v tieni. Podbeľ je veľmi účinný pri zápaloch horných dýchacích ciest, pomáha pri vykašliavaní. Užívajte ho však len krátkodobo: množstvo alkaloidov, ktoré obsahuje, ho diskvalifikuje pre dlhšie užívanie. Z rovnakých dôvodov sa nehodí do čajov pre deti či tehotné. Na dýchacie cesty tiež zaberá pľúcnik. Avšak s obmedzeniami, aké platia pre podbeľ.

Púpava

Má pozitívne účinky na pečeň a obličky. Chorých lieči a zdravých povzbudzuje k činnosti.

Yellow dandelion flowers with leaves on white

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*