fbpx
BYLINKÁREŇ, ZDRAVIE

POSILNITE TELO AJ MYSEĽ LIEČIVÝMI RASTLINKAMI

posilnite-telo-aj-mysel-liecivymi-rastlinkami

Liečivé byliny a rastliny sa používajú už tisíce rokov na liečenie a posilnenie tela a mysle. Ich používanie je tak rozšírené, že v posledných desaťročiach vedci a výskumníci podnikli množstvo výskumov, ktorými skúmali ich účinky. 

Duchovné účinky bylín

Súčasná veda neskúma duchovné účinky bylín, lebo je to veľmi náročné, až nemožné, zmerať účinky týchto rastlín pomocou moderných vedeckých prístrojov. Ak ale nejaký jav moderná veda nedokáže zatiaľ zmerať, neznamená to, že tento jav neexistuje. Pred niekoľkými storočiami bol elektrón tiež neznámou časticou, no existoval rovnako vtedy ako aj dnes, bez ohľadu na vtedajšiu nevedomosť. A to isté platí aj o energetických a duchovných vlastnostiach rastlín. Pre osoby, ktoré sú citlivejšie a majú schopnosť vnímať jemnejšie úrovne skutočnosti, sú vlastnosti týchto rastlín veľmi skutočné a účinné. Okrem toho, mnohé staroveké sofistikované systémy liečiteľstva, ako sú napríklad ajurvéda a tradičná čínska medicína, majú v zásobe veľké množstvo klasických textov, v ktorých nájdeme detailný prehľad a zobrazenie psychologických, duchovných a energetických účinkov rastlinnej a bylinnej medicíny. Liečivé byliny a rastliny majú skutočné a významné účinky na aktivovanie duchovných schopností, preto nám môžu veľmi pomôcť pri zmene nášho vedomia a myslenia., čo využívajú hlavne šamani. Zreteľné účinky na aktiváciu duchovných schopností majú tieto byliny: 

mature woman sitting at table with herbs in home

He Shou Wu (Fo-Ti)

Vo filozofii taoizmu má bylinka He Shou Wu (hriva čierneho vraníka) už dlhodobo povesť jedného z najznámejších prostriedkov s pozitívnym účinkom na dlhovekosť. Podľa dochovaných legiend, čínsky bylinkár a qi gong majster Li Ching-Juen, ktorý sa narodil koncom 17. storočia, vďačil za svoju dlhovekosť najmä bylinke He Shou Wu a niektorým ďalším bylinkám. Li Ching-Juen sa údajne dožil 256 rokov. Hoci mnohí môžeme mať pochybnosti o účinkoch byliniek na dlhovekosť, nedávne výskumy, ktoré podrobili rastlinu He Shou Wu skúmaniu, naozaj potvrdzujú, že táto bylinka má vlastnosti podporujúce dlhovekosť. Bylinke He Shou Wu sa pripisuje schopnosť zvrátiť priebeh mnohých chorôb, schopnosť chrániť a opraviť poškodenú DNA, niektoré výskumy dokonca preukázali, že táto bylinka prispela k predĺženiu života skúmanej osoby. To, že bylinka He Shou Wu má aj výrazné aktivizujúce účinky na duchovnej úrovni je však už menej známe. Táto rastlina má silné účinky najmä na podporu intuitívneho vnímania a schopnosti intuície.

Osoby, ktoré pravidelne užívali bylinu He Shou Wu uviedli, že pociťovali výrazné zvýšenie tvorivých schopností, väčšiu inšpiráciu a schopnosť intuitívne sa rozhodovať. Práve preto môže byť táto bylinka významnou pomocou pre umelcov, osoby praktikujúce meditáciu či pre kohokoľvek, kto si chce naozaj obohatiť svoje vnímanie skutočnosti. Okrem vyššie spomenutých výnimočných účinkov bylinky He Shou Wu, táto rastlina má aj pozitívne účinky na naše zdravie, a to hĺbkové zotavovanie a omladzovanie organizmu na bunkovej úrovni či posilnenie libida.

Zo začiatku sa má užívať ¼ až ½ čajovej lyžičky He Shou Wu denne, ale dávku môžeme postupne zvyšovať. Väčšina ľudí už po jednej dávke pociťuje záplavu inšpirujúcich myšlienok a intuitívnych výhľadov, hoci v niektorých prípadoch je na prejavenie sa účinkov potrebné jej dlhšie užívanie.

Ling Zhi hríby

Reishi

Na Východe je Reishi veľmi obľúbená a známa ako „huba nesmrteľnosti“ či ako „huba duchovnej sily“. Keď bola huba Reishi podrobená skúmaniu, rýchlo sa ukázalo, že sa jedná o neobyčajný prírodný liek. Vo filozofii taoizmu je huba Reishi veľmi vysoko vážená ako rastlina s účinkami podporujúcimi zdravie. Už v dávnych dobách bolo známe, že Reishi vplýva priaznivo naozaj na každý jeden telesný orgán, ako aj na psychiku. Účinky huby Reishi sú preverené aj nemalým počtom moderných vedeckých výskumov. Za zmienku tiež stojí, že huba Reishi sa používa v nemocniciach v celej Ázii aj pri liečbe ťažkých ochorení, akým je rakovina. Jedná sa teda o rastlinu so silným účinkom. A hoci je táto rastlina výborným tonikom pre náš imunitný systém, starovekí liečitelia ju používali častejšie práve na aktivovanie duchovných schopností. Podobne ako bylinka He Shou Wu, aj huba Reishi pôsobí povzbudzujúco na vlastnosti, čo znamená, že je to rastlina, ktorá vyživuje ducha. Reishi má výrazný účinok najmä na upokojenie nervovej sústavy, uvoľnenie mysle a na navodenie stavu uvoľnenej sústredenosti. Vďaka týmto účinkom je huba Reishi oddávna vysoko cenená ľuďmi, ktorí chcú rozšíriť svoje duchovné obzory, osobami praktikujúcimi meditáciu ako aj každým, kto usiluje o odbúranie stresu zo svojho každodenného života.

Bazalka posvätná 

Bazalka posvätná sa za posledných približne päťtisíc rokov stala legendárnou súčasťou kultúry hinduizmu, zdobí domácnosti a chrámy v celej Indii a vyslúžila si také mená ako „elixír života“ a „matka prírodného liečiteľstva“. Táto rastlina má množstvo mimoriadnych zdraviu prospešných účinkov, od účinného odbúravania stresu a úzkosti po vyrovnávanie hladiny krvného cukru, upokojujúce účinky, obnovu správnej činnosti endokrinného systému a mnoho iných. Menej známe sú však už účinky bazalky posvätnej na jemné energetické pole človeka. Bazalka má silné účinky na harmonizáciu bioenergetického poľa, to znamená, že má schopnosť obnoviť a vyvážiť jemné elektromagnetické polia, ktoré sú vytvárané našou mysľou a telom.

Meditácia a bazalka

Pokrokoví vedci a lekári si začínajú stále viac a viac uvedomovať, že tieto elektromagnetické polia a ich pôsobenie sú veľmi dôležitým prvkom z pohľadu ľudského zdravia. Vo filozofii jogy je Bazalka považovaná za jednu z mála výnimočných byliniek, ktorá má schopnosť uviesť do rovnováhy čakry v ľudskom tele. Bazalka posvätná sa už veľmi dlho teší veľkej obľube u osôb venujúcich sa meditácii v Indii a po celom svete – táto rastlina pôsobí na spomalenie toku myšlienok a na upokojenie tela, vďaka čomu sa pre meditujúcich stávajú hlboké stavy vedomia ľahšie dostupné. Z bazalky posvätnej je možné pripraviť čaj, no konzumuje sa aj v podobe koncentrovaných extraktov v kapsliach či v tinktúrach. Každý z uvedených spôsobov konzumácie bazalky posvätnej je správny a každý nám prinesie požadované účinky, avšak nie je potrebné užívať ju každý deň. Na zaznamenanie výraznejších zmien v našom zdraví je však potrebné, aby sme bazalku posvätnú užívali dlhodobejšie.

3 KOMENTÁROV

3 KOMENTÁROV

  1. Klinická smrť | Čo nás čaká po smrti | Fázy smrti | Seniorkamagazin.sk
    March 3, 2021 v 5:19 pm

    […] si aj o tom, ako posilniť svoje telo a myseľ bylinkami. Zaujímavým článkom je aj téma […]

  2. Aloe vera | liečivé účinky aloe vera | Zbavte sa toxínov
    March 3, 2021 v 7:15 pm

    […] Prečítajte si niečo viac o liečivých bylinkách. […]

  3. Problémy s prostatou - strašiak všetkých mužov - seniorkamagazin.sk
    March 4, 2021 v 7:36 am

    […] Prečítajte si článok o tom, aké poznáme účinné prírodné afrodiziaká. Alebo o tom ako si posilniť telo aj myseľ liečivými bylinkami. […]

Komentár

váš email nebude zverejnený*