fbpx
objavte-krasy-horneho-povazia%ef%bf%bc
ZDRAVIE

Objavte krásy Horného Považia

Ak obľubujete pokojnú dovolenku s turistickými trasami, odporučiť vám môžeme návštevu regiónu Horné Považie. Nájdete tu fantastické skalné útvary, jaskyne, legendárnu tiesňavu, vodopády, rozhľadne s nádhernými výhľadmi aj kúpele, či múzeá a kultúrne podujatia.

Región Horné Považie je ako stvorený pre návštevníkov milujúcich pešiu turistiku a cykloturistiku. Na potulkách Vás budú sprevádzať rozprávkové kulisy skál, previsov, hrebeňov, nezvyklo tvarované pohoria, úzke chodníky a čarokrásna zeleň s rôznorodou flórou. Všetkým turistom odporúčame vystúpiť na vrch Veľký Manín. Výstup je možné spojiť s prechádzkou  známou Manínskou tiesňavou, ktorá je najužšou tiesňavou s vybudovanou cestou – v jednom úseku je šírka menej ako 4 metre. Na mieste sa môžete zdržať aj niekoľko dní. Milovníci kempovania tu nájdu kvalitne vybavený Camping Manínska tiesňava, v ktorom si môžu odpočinúť a prenocovať. Východná časť regiónu je známa hustým výskytom jaskýň. Najznámejšou je pružinská Dúpna jaskyňa s mohutnými kvapľovými stalagmitmi a sintrovými nátekmi rôznych podôb.  V regióne môžete navštíviť aj Partizánsku jaskyňu, Závadské jaskyne alebo Priepastnú a Otcovu jaskyňu.

Vyberte si rozhľadňu

Silnú pozíciu pri organizovaní tradičných výstupov majú kluby slovenských turistov v Považskej Teplej (Jilemnického jarná 25-ka), v Pružine (výstup na vrch Strážov), Plevník-Drienové (výstup na Manín), Horná Mariková (výstup na Cigánku – Klapy). a ďalšie. Región je známy vrchmi s nádhernými výhľadmi do dolín a panoramatickými scenériami. Prispieva k tomu aj celý rad rozhľadní. Nová je napríklad rozhľadňa Orgoňová Kýčera nad Hornou Marikovou, ďalšiu nájdete  na Stratenci pri Troch krížoch na slovensko-moravskom pomedzí. Obľúbeným cieľom turistov hrad Bystrica, ktorý okrem pekného výhľadu ponúka kultúrno-historické podujatia počas celého roka.

Turistickými cestami..

Veľkou výhodou je množstvo kilometrov udržiavaných turistických chodníkov začínajúcich v  Papradnianskej, Marikovskej, Pružinskej doline, či v okolí kúpeľov Nimnica. Mnohé majú východisko priamo v okresnom meste Považská Bystrica a jeho prímestských častiach.  Marikovská dolina láka lyžiarskym strediskom SKI Ráztoka, rybníkom Modlatín, horským hotelom Eva Mária, kde nájdete tradičnú regionálnu kuchyňu i miesto pre super opekačku. K dispozícii sú grily a pripravené ohniská aj ubytovanie rôzneho typu. Región je prístupný aj pre rodiny s deťmi obtiažnosťou a rozmanitosťou trás a tiež pestrou ponukou podujatí a zaujímavostí. Tradičný folklór, podujatia súvisiace s ročnými obdobiami na salaši, domáce jedlo, nekrytú jazdiareň a kryté ohnisko nájdete na Kolibe v Papradne.

Jedinečné múzeá

Navštíviť odporúčame Súkromné múzeum archeológie, numizmatiky a ľudových remesiel Ladislava Janecha v Považskej. Založil ho pán Janech, ktorý zhromaždil celý rad cenných historických artefaktov a archeologických nálezov od dôb staroveku až po minulé storočie. Múzeum v Hornom Moštenci predstavuje drevenicu z roku 1932. Do múzea sa postupne podarilo zozbierať množstvo starých fotografií, listín a vyše 200 exponátov, ktoré návštevníkom približujú históriu, tradície a zvyky predkov tejto mestskej časti.

Známe kúpele

Región má toho veľa pripraveného aj pre kúpeľných návštevníkov. Ponúknuť môže známe kúpele Nimnica s komplexnou kúpeľnou liečbou. Lieči sa tam celá škála rôznych ochorení. Obľúbené sú relaxačné pobyty s celkovou starostlivosťou o pohodlie klienta.

Hotel a reštaurácia  s wellness Gino Park Palace v Orlovom, na okraji Považskej Bystrice ponúka luxus v spojení s históriou. Získal ocenenie TOP ubytovacie zariadenie v Trenčianskom kraji a zlaté ocenenie „Historic hotels of Europe – Award 2022“ Obklopený je rozsiahlym udržiavaným parkom.

Región samozrejme ponúka aj bohaté kultúrne leto v meste Považská Bystrica s množstvom folklórnych podujatí na ktorých vás veľmi radi privítame. www.hornepovazie.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*