fbpx
carovne-bojnice
MÔJ ŠTÝL, RÔZNE

Čarovné Bojnice

Mesto Bojnice zaslúžene patrí k legendárnym turistickým destináciám. Bohatá história, prekrásne pohľady na architektúru i prírodu, pokoná atmosféra ako stvorená na príjemné prechádzky a posedenia na káve či koláčiku, a, samozrejme, ikonický bojnický zámok. Nenechajte si toto leto ujsť príležitosť bližšie spoznať jedno z najkrajších miest Slovenska.

Do Bojníc za históriou

Ak ste ešte nenavštívili prekrásny Bojnický zámok, je načase to napraviť! Táto impozantná a rozprávkovo romantická stavba patrí medzi skutočné európske unikáty. Nájdete v ňom expozíciu zameranú na dobové bývanie šľachty a veľkým lákadlom sú i pravidelné kultúrne podujatia, ktoré majú v priestoroch zámku skutočne očarujúcu atmosféru. V prírodnom amfiteátri priamo nad zámkom nájdete sokoliarsky klub Aquila, ktorý sa príkladne stará o popularizáciu a ochranu týchto nádherných dravých vtákov. Ak sa chcete o miestnej histórii dozvedieť ešte viac, nevynechajte historicky ladený komplex Bojnický dvor, ktorý akoby vyskočil z dôb dávno minulých. 

Bojnice sú vďaka bohatým archeologickým náleziskám priam klenotom pravekých dejín. Je to dokonca tá najvzácnejšia lokalita sídla neandertálskeho pračloveka na našom území. Viac sa dozviete v Múzeu praveku v areáli fascinujúcej Prepoštskej jaskyne, o ktorej vám všetko potrebné prezradia pripravené náučné panely. Ak túžite po skutočnom dobrodružstve, konajú sa tu aj nočné vedené prehliadky osvetlené len horiacimi fakľami.

Do Bojníc za pohybom

V okolí Bojníc nájdu fanúšikovia pešej turistiky zaujímavú spleť turistických trás s rôznou náročnosťou. Kotlina, v ktorej sa mesto nachádza, je obkolesená pohoriami ako je Vtáčnik, Žiar, Strážovské vrchy či Malá Magura, takže o malebné výhľady nebude núdza. Vydajte sa do čarovnej prírody a pozrite si historické zákutia mesta; v dobrej obuvi potom pokojne vystúpte na najvyšší vrch v okolí Magura s nadmorskou výškou 1141 metrov. Skvelou nenáročnou prechádzkou je výstup na vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch cez historickú Kalváriu či náučný chodník Bojnice — Dubnica – Hradište. K veži sa môžete dokonca priviezť aj pohodlným vláčikom. 

Aj pre rekreačných cyklistov sú Bojnice priam rajom — je tu dostatok dobre označených cyklistických trás pre nedeľných i skúsenejších jazdcov. Nenechajte si ujsť napríklad príjemnú šesťkilometrovú trasu do Prievidze.

Do Bojníc za zážitkami

Bojnická zoologická záhrada zaslúžene patrí medzi najväčšie miestne atrakcie. Veľkým ťahákom je najmä pavilón opíc, monumentálne slony a v letnej sezóne prístupná motýlia záhrada. Veľká časť areálu ZOO je pritom bezbariérová, takže si ju poľahky pozriete aj v prípade, že máte zdravotné obmedzenia. 

Príjemnú zábavu zažijete v miestnom Dome ilúzií, kde vás rozosmejú rôzne trikové miestnosti a optické ilúzie. Umelecký zážitok vám poskytne expozícia pieskových sôch, ktorá pre návštevníkov každoročne pripravuje nové prekvapenia.   

A ak sa túžite naplno zrelaxovať, zamierte do Kúpeľov Bojnice, ktoré vystihuje slogan “Oddýchnuť si a vyzdravieť”. Kúpele s horúcimi prameňmi poskytujú výhodné pobytové balíčky s rôznymi procedúrami v cene. Liečba blahodárnou vodou je tu zameraná na pohybové ústrojenstvo, nervový systém, obličky a močové cesty a ženské choroby.

Do Bojníc za kultúrou

Do Bojníc každoročne prúdia davy fanúšikov skvelého Bojnického kultúrneho leta, na ktorom čaká hostí multižánrový kultúrny festival plný rôznych koncertov, výstav, divadla, vernisáží, ktoré sa konajú v Kultúrnom centre Bojnice. 

Obľúbené podujatie “Legendy ožívajú” sa tento rok opäť odohrá vo viacerých termínoch. Je realizované prostredníctvom deviatich samostatných divadelných obrázkov priamo v historických častiach mesta. Návštevníci sa pútavou formou inscenovaných príbehov dozvedia zaujímavosti z histórie zámku, mesta a bojnického regiónu. Nenechajte si to ujsť! www.visitbojnice.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*