fbpx
sladke-zdravie-med
LIEČITEĽSTVO

ZDRAVIE V MEDE

Včela je jediným hmyzom, ktorý ľudia domestikovali na to,  aby ho využili vo svoj prospech. Výroba a spracovanie medu prostredníctvom zdomácnených včiel sa začala približne pred 20 000 rokmi. Takéto dlhé obdobie hovorí samo osebe o význame medu v dejinách stravovania, čoho roveň môže byť akurát tak objavenie chleba. Navyše med sa ukázal ako medicínsky prostriedok par excellence. 

Zoznam liečivých účinkov medu je rozsiahly a zaplnil by minimálne jednu normostranu textu. Ale keďže je dobrým pravidlom sa o tom zmieniť aspoň heslovite môžeme uviesť, že pôsobí napríklad preventívne proti rakovine hrubého čreva, pomáha pri hnačke, zápche, chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva. To je pomerne pekný úvod, pretože sú to ochorenia na ktoré trpí odhadom 1/5 obyvateľstva.  Ak si k tomu malému zoznamu pridáme to, že pôsobí priaznivo pri prekyslení žalúdka, angíne pectoris, srdcových ťažkostiach, chrípke a nachladnutiu a podporuje krvotvorbu dostaneme sa odhadom k 1/3 obyvateľstva, ktoré malo nejakým spôsobom dočinenia s týmito ťažkosťami. A potravina, ktorá dokáže zlepšiť zdravie toľkému množstvu ľudí si určite zaslúži nielen pozornosť ale aj úctu. 

Samozrejme nezahrnuli sme do toho celý rad ďalších ochorení, ktoré med zmierňuje alebo  doslova lieči. Medovicové medy pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku. Med urýchľuje scelenie rán produkciou bielych krviniek, obnovuje ľudské tkanivá, posilňuje  obranyschopnosť organizmu množením populácie probiotických baktérií atď.

Ideálne podmienky pre skladovanie medu sú v rozmedzí 4 – 14 stupňov celzia

Podľa odporúčaní odborníkov je pre ľudský organizmus ideálnou denná dávka medu v množstve dvoch polievkových lyžíc. Je to dostatočné množstvo na to, aby ste sa dokázali udržiavať v optimálnom zdravotnom stave. V tomto množstve získate potrebné množstvo najrôznejších vitamínov, enzýmov a liečivých látok s antibakteriálnym, antioxidačným účinkom. Ale nezabudnite, že na to, aby si udržal svoju výživovú hodnotu nesmie jeho spracovanie presiahnuť 44 °C. Čím vyššia teplota tým horšie pre jeho cenné látky. Ideálne podmienky pre skladovanie medu sú v rozmedzí 4 – 14 °C. Medzi 0 – 4 °C med necukornatie. Ak sa to stane stačí ho zohriať vo vodnom kúpeli. Ale samozrejme teplota nesmie presiahnuť vyššie uvedenú teplotu. 

Všetky medy majú rôzne chute a liečivé vlastnosti, v závislosti na tom, ktoré kvety včely navštívia. Asi naväčším zdrojom antibakteriálnych látok je manukový med. V tomto prípade je to kvet manuka. Čo robí manuka med takým zvláštnym je mimoriadne vysoká miera stabilnej antibakteriálnej aktivity, ktorá vyplýva z prirodzene sa vyskytujúce látky v nektáre kvetu. Je to zložka ktorá pôsobí aj voči baktériám odolným voči súčasným antibiotikám. Zrejme ste sa s kvetom manuka ešte nestretli a niet sa čo čudovať, pretože rastie v Austrálii a na Novom Zélande. Ale môžte si ho zakúpiť aj u nás, napríklad na podstránke stránky www.medaren.sk – manukove medy. Viac o manukových medoch sa môžete dočítať aj v tomto článku.

V menšom množstve je med vhodný aj pre diabetikov a ľudí s vysokým tlakom

Je všeobecne známe, že med je vynikajúci ako sladidlo do rôznych koláčov, zákuskov, nápojov. Ale nebojte sa o svoje kilá. Z medu nepriberiete. Med je totiž jediným sladidlom, ktorý nespôsobuje ukladanie prebytočných cukrov v zásobárňach tuku. Glykemický index medu je veľmi nízky, čo znamená, že glukóza do krvi sa uvoľňuje veľmi pomaly a zabraňuje výkyvom hladiny krvného cukru. U zdravých jedincov pri konzumácii medu bol dokázaný nižší obsah cukrov v krvi , ako pri konzumácii obyčajného cukru. V menšom množstve je teda med vhodný aj pre diabetikov a ľudí s vysokým tlakom. Nehovoriac o tom, že zabraňuje depresii. 

Poznáme pomerne veľké množstvo druhov medu. Delia sa podľa rôznych kritérií, ale pre nás sú asi najdôležitejšie chuťové vlastnosti. Tie závisia od znášky z kvetov nejaké druhu flóry. Podľa toho poznáme kvetový, lesný, repkový, agátový, nektárový lipový med, jedľový atď. Prakticky to znamená, že včely na nejakom mieste v nejakom časovom horizonte vyrábali med práve z kvetov nejakého druhu vegetácie. Samozrejme, že každý druh medu má svoje špecifiká. Napríklad Nektárový lipový med má typickú lipovú vôňu a udržuje sa dlho tekutý, veľmi obľúbený je lesný med, ktorý obsahuje nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov. Ešte populárnejší je cenený medovicový med vyprodukovaný z listnatých a zmiešaných lesov. Je veľmi tmavý a obsahuje mimoriadne veľa minerálnych látok. 

Pri prelievaní pravého medu si možno všimnúť, že sa vďaka svojej tuhosti ukladá v novej nádobe v akýchsi záhyboch

Chuť a vôňa medu bývajú veľmi rozmanité, avšak všetci poctiví včelári sa zhodnú na tom, že pravý med pri ochutnaní „škriabe v hrdle“. Pri prelievaní pravého medu si možno všimnúť, že sa vďaka svojej tuhosti ukladá v novej nádobe v akýchsi záhyboch (podobne ako splývajúca látka). Hovorí sa tomu, že med „falduje“. Podobne med riedený vodou pri liatí vytvára jamku. Príliš riedky med, ktorý nemá tendenciu kryštalizovať, bude s najväčšou pravdepodobnosťou falšovaný.

Ak hľadáte pre seba či svojich blízkych skutočne kvalitný med, ktorý je skvelým pomocníkom vašej imunity, navštívte www.manukovemedy.sk 

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*