fbpx
tatry-spis-pieniny-idealna-dovolenka-pre-seniorov%ef%bf%bc
MÔJ ŠTÝL

Región Tatry – Spiš – Pieniny – miesto ideálnej dovolenky pre seniorov

Ak sa toto leto plánujete vydať za krásami našej krajiny, navštívte jedinečný región Tatry – Spiš – Pieniny. Táto unikátna oblasť ponúka okrem množstva komfortných možností ubytovania aj bezpočet historických pamiatok, nádherných prírodných scenérií a pohodlných vychádzkových trás na ktorých si môžete skúsiť napríklad nordic walking a udržiavať sa v dobrej kondícii.

Pochôdzky regiónom odporúčame začať v historickom meste Levoča, kde si okrem baziliky Svätého Jakuba môžete prezrieť krásne námestie a mnohé vzácne budovy, vďaka ktorým je mesto zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Neďaleko Levoče sa nachádzajú ďalšie unikátne  pamiatky. Určite by ste si nemali nechať ujsť obhliadku nádherného Kežmarského hradu, katedrály v Spišskom Podhradí či fotogenického Spišského hradu. Za návštevu určite stoja aj obce Ždiar, Červený Kláštor, Osturňa a celý región Zamaguria s originálnym folklórom.

Určite navštívte Kežmarok

Historický Kežmarok patrí medzi najstaršie mestá tejto oblasti. V minulosti patril medzi najvýznamnejšie mestá regiónu a ponúka veľa nádherných, vzácnych pamiatok. K unikátnym atrakciám sa radí Drevený artikulárny kostol, ktorý je zapísaný medzi pamiatky UNESCO. Pri jeho návšteve sa môžete kochať maľovanou výzdobou interiéru, ktorý pripomína známu Sixtínsku kaplnku. Obdivovať môžete takisto výrazný historický oltár, súsošie Sv. Trojice, alebo majstrovsky vyhotovenú krstiteľnicu pochádzajúcu až z roku 1690. V interiéri si určite všimnete bohato zdobenú kazateľnicu alebo barokový organ. Ak navštívite Kežmarok, nenechajte si ujsť príležitosť a vypočujte si jeho lahodné tóny. Za pozornosť takisto stojí knižnica evanjelického Lýcea, ktorá sa nachádza len pár krokov od kostola. Je pozoruhodná tým, že uchováva až 150 000 zväzkov kníh. Táto knižnica je takisto prístupná verejnosti.

Historickú pamiatku, ktorú musí vidieť každý návštevník Kežmarku, je Kežmarský hrad. Prvá písomná zmienka o ňom je už z roku 1463. Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. O histórii hradu sa veľa dozviete v expozícii múzea, v ktorej sa taktiež oboznámite o miestnych cechoch, dobových zbraniach, dobovej lekárni, alebo uvidíte pôvodnú radničnú miestnosť. Atrakciou, ktorá zaujme hlavne deti, je aj hladomorňa.

Ochlaďte sa v revitalizovanej vodnej nádrži

Ak by ste sa chceli po prechádzkach mestami schladiť, navštívte novinku sezóny – zrevitalizovaný multifunkčný bezbariérový areál za mestom Levoča (3 km od centra). V regióne ide o jedinečný projekt, ktorý prináša radosť deťom aj dospelým. Z Levoče vedie k vodnej nádrži asfaltová cesta a tiež cyklochodník, po ktorom sa pohodlne dostanete až pred brány areálu. Areál je už od svojho otvorenia veľmi obľúbený. Dôvodom sú vynikajúce podmienky na rekreáciu. Pre záujemcov o prírodné kúpanie je vyčlenená plocha, na ktorú dohliada plavčík. Maximálna hĺbka je 130 cm, do vyznačenej zóny na kúpanie vedie bezpečný vstup so zábradlím a na okrajoch je plytká voda pre malé deti. Kvalita vody je pravidelne kontrolovaná Úradom verejného zdravotníctva. V blízkosti zóny na kúpanie sú prírodné sprchy a prezliekareň. Toalety pre verejnosť sa nachádzajú v Dome prírody. Krásy okolitej prírody si návštevníci vychutnajú aj vďaka plavbe po priehrade. Zapožičať si môžu malé vodné plavidlá – šľapacie vodné bicykle a pramice (loďky s veslami).

Pre ľudí, ktorí majú radšej nenáročné trasy je vítaným miestom výletu bezbariérové stredisko BACHLEDKA Ski&Sun neďaleko Ždiaru s kabínovou lanovkou a interaktívnym Chodníkom v korunách stromov s vyhliadkovou vežou vysokou 32 metrov.  Chodník sa nachádza na hrebeni Magury a výhľad sa vám naskytne na Belianske Tatry a malebné Zamagurie. Ak by ste sa chceli previesť na bicykli odporúčame vám trasu Vrbov – Kežmarok – Spišská Belá – Tatranská Kotlina- Ždiar. Patrí medzi pohodlné cyklotrasy s asfaltovým povrchom po Tatranskú Kotlinu, čím je ideálnou pre nenáročných cyklistov. www.chodnikkorunamistromov.sk

V regióne si určite nesmiete nechať ujsť návštevu Thermal Parku Vrbov. Stredisko ponúka oblažujúci relax v zdravej mineralizovanej vode, v ktorej si odpočiniete a naberiete veľa nových síl. Zdravá voda vyviera z hĺbky 2000 metrov a v bazénoch sa udržiava pri teplote 26°C až 38°C. Thermal Park ponúka bazény s rôznou teplotou vody. Na svoje si tu prídu rodiny s deťmi, seniori aj športovci. K výdatnej relaxácii prispievajú trysky s prúdmi tečúcej vody. Ich pôsobenie uvoľňuje a masíruje stuhnuté svalstvo. www.termalnekupalisko.com

Ďalšou atrakciou je splav Dunajca z obce Majere alebo prístaviska Pltník-Červený Kláštor. Je ideálnym miestom, kde si môžete dopriať nezabudnuteľné zážitky. Ak túžite po pokojnej a ničím nerušenej plavbe, zvoľte si ako prostriedok drevenú plť, ktorá vám poskytne pohodlné sedenie. Tento splav trvá cca 90 minút  a meria 11 kilometrov. Späť na začiatok splavu sa dostanete autobusom, bicyklom z požičovne alebo peši. Po ceste navštívte múzeum Červený Kláštor, v ktorom žil „lietajúci“ mních Cyprián.

Z krás Spiša treba spomenúť ešte Beliansku jaskyňu. Je jedinou prístupnou kvapľovou jaskyňou v Belianskych Tatrách. Jej vyhliadková trasa meria 1 370 metrov.

Región Spiša a Pienin poskytuje toľko atrakcií, že na ich návštevu budete potrebovať určite niekoľko dní. V takomto prípade si môžete vybrať z ponuky niekoľkých ubytovacích zariadení. Odporučiť môžeme APARTMÁNY PANORAMA Bachledka, Resort Levočská dolina, Boutique Hotel Hviezdoslav **** Kežmarok, Hotel Club***  Kežmarok, Penzión Pltník s campingom a chatami, Penzión Kaštieľ Hanus *** ,  Múzeum Červený Kláštor. Pochutnať na miestnych špecialitách pod Spišským hradom si môžete v reštaurácii Spišský salaš.

Vybrané podujatia v mesiaci August

11.8.Country večer so steakmi, červeným vínom remeselným pivom a cigárami-Boutique Hotel Hviezdoslav Kežmarok.              
12.-14.8.Goralské folklórne slávnosti v Ždiari-Bachledova dolina.
13.8.SúHRADnice- medzinárodný kultúrny festival – Spišský hrad.
18.-19.8.Tajomná Levoča a Karpatský remeselný trh – bohatý kultúrny program na námestí v Levoči.
19.8.Harhovské čuda a zabaviska – dožinkový sprievod a iné v Spišskom Hrhove.
19. 8.Pavol Hammel na Kežmarskom hrade.
19.-20.8.Stretnutie Goralov v Pieninách 2022, Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka.
20. 8.Lutnový koncert, Kežmarský hrad.
25.8.Chute a emócie z rôznych kútov sveta-otvorená kuchyňa, koncert, tanečná shov – Boutique Hotel Hviezdoslav Kežmarok.
27.8.Tajomná noc so živými sochami v Spišskom Podhradí.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

www.tatryspispieniny.sk

Najbližšie podujatia

Kalendárium  TOP festivalov OOCR TSP 2022

Zamagurské folklórne slávnosti – 45. ročník

Termín: 17.-19. júna 2022

Miesto konania: Červený Kláštor, areál Kúpeľov Čerený Kláštor Smerdžonka

Viac info na: https://www.osvetapoprad.sk/zamagurske-folklorne-slavnosti/

Spišské folklórne slávnosti – 48. ročník

Termín: 25.-26.júna 2022

Miesto konania: Spišské Podhradie, Spišský salaš

Viac info na: https://osveta.skcak.sk/

Festival Európske ľudové remeslo- 30.ročník

Termín: 10.-12. júla 2020

Miesto konania: Kežmarok, námestie, hrad

Viac info na: https://elro.kezmarok.sk/aktuality/

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*