fbpx
imunita-seniorov
ZDRAVIE

Čo pomáha posilniť imunitu seniorov?

Rovnako ako v mladosti, i vo vyššom veku má na silu imunity najväčší vplyv náš životný štýl. Väčšina rád odborníkov o tom, ako imunitu posilňovať, smeruje preto práve k strave, spánku, k pohybu či k obmedzeniu užívania škodlivých látok.

Veľa seniorov stráca chuť do jedla, v dôsledku čoho chudne a oslabuje svoju imunitu. Samozrejme existuje aj skupina seniorov s nadváhou, čo je tiež faktor znižujúci  imunitu. Je vhodné zaviesť si pravidelný režim jedál, treba sa naučiť jesť ráno, jogurt, tvaroch, syry s pečivom, desiatu ovocie alebo zeleninu, ktorá obsahuje dostatok vitamínu C, zinok a selén, na obed polievku a kvalitný druhý chod, olovrant chlieb so zeleninovou prílohou a večer niečo ľahké. Je odporúčané dávať si pozor na cukry a tuky.

Z mäsa by mala hrať hlavnú úlohu hydina a údené výrobky by ste mali obmedziť na minimum

Veľmi dôležitou súčasťou jedálnička seniora sú kyslé mliečne výrobky, ktoré podporujú črevnú mikroflóru – veľmi dôležitú pre správne fungovanie imunitného systému. Radšej jesť pravidelne, 3 až 5 x denne, menšie porcie. Nesmieme zabúdať na pitný režim, ideálne voda, čaj. Vhodné doplnky stravy doplnia chýbajúce vitamíny, minerály a minimalizujú vedľajšie účinky užívaných liekov. Vhodným doplnkom pre seniorov je napríklad forIMUN Medveď, ktorý obsahuje až 20 dôležitých zložiek pre organizmus alebo aj bylinné zmesy posilujúce imunitný systém.

Priam legendárnym prípravkom pre posilnenie imunity je známe kolostrum produkované mliečnymi žľazami kráv krátko pred alebo krátko po pôrode, kedy je obsah nutričných látok maximálny, a ešte nedochádza k jeho postupnej degradácii a premene na mlieko. Kolostrum je výnimočné vďaka obsahu imunoglobulínov (IgG). To čo robí z kolostra biologicky najviac cenenú látku sú zložky imunitných a rastových faktorov. Je známych cez 37 rôznych faktorov imunity bovinného kolostra, medzi ktoré patria aj imunoglobulíny.

Primeraná fyzická aktivita je vo vyššom veku rovnako dôležitá ako strava. Stačí pravidelná chôdza, ktorá dokáže zázraky. Aby mala efekt, je potrebné sa jej venovať aspoň trikrát týždenne. Aj dámy a páni vo vyššom veku, majúci určité obmedzenia pohybu, si iste dokážu nájsť vhodnú pohybovú aktivitu: chôdzu, cyklistiku či plávanie. Blahodarne pôsobí aj otužovanie a masáže. Pravidelná fyzická aktivita podporuje krvný obeh, posilňuje svaly a odbúrava napätie, stres i pocity smútku. Pozitívna slnečná energia dodá seniorom aj pozitívnu náladu. Po vhodnej pohybovej aktivite sa zlepšuje aj kvalita spánku, s ktorou mávajú seniori problém. 

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*