fbpx
starostlivost-o-nohy
ZDRAVIE

Starajte sa o svoje nohy v každom veku

Postarajte sa o svoje nohy ešte skôr, ako vhupnete do pohodlných jarných topánok. A naše nohy si to veru aj zaslúžia, veď nás nesú celý život! 

Hrošia pokožka chodidlám nesedí. Hlavne suché a popraskané nohy potrebujú v lete viac pozornosti, preto im doprajte pravidelnú starostlivosť, najlepšie každý deň, no najmenej raz týždenne a verte, že sa vám odvďačia vábivým vzhľadom. Ako ich dať do poriadku bez návštevy salónu? Jednoducho!

Doprajte nohám kúpeľ 

Vaše nohy budú istotne jasať šťastím. Do nádoby nalejte teplú vodu a pridajte obľúbenú morskú soľ. Kúpeľ, nielenže povzbudzuje cirkuláciu krvi, jemne čistí pokožku, ale zároveň ošetruje porušené miesta. Výsledkom budú oživené a svieže nohy.

Zbavte nohy odumretej kože 

Starostlivosť o nohy si vyžaduje aj odstraňovanie stvrdnutej kože použite pemzu, ktorá je šetrnejšia k chodidlám. Zbavovanie prebytočnej kože vám pôjde jednoduchšie po absolvovaní kúpeľa. Stvrdnutá koža vzniká nielen nevhodnou obuvou, ale aj genetickými predispozíciami. Hrubá a tvrdá koža je živnou pôdou pre rozmnožovanie baktérií a tým aj pre vznik plesní, či zápalu kože.  Zhrubnutú kožu si určite nestrihajte, ale použite na ňu masť, ktorá je vhodná na starostlivosť o nohy. 

Upravené a farebné sú príťažlivejšie 

Ideálne je upravenie dĺžky nechtov pilníkom. Pri úprave rešpektujte tvar lôžka, inak sa môže stať, že vám necht bude zarastať. Nezabúdajte na zatlačenie nechtovej kožky a na ich nalakovanie. Nech sú aj vaše nohy toto leto krásne! 

starostlivosť o nohy

Premasťujte chodidlá každý deň 

Po odstránení prebytočnej kože aplikujte na chodidlá aspoň dvakrát denne krém na popraskanú a zrohovatenú pokožku, ktorý prinavráti poškodeným chodidlám elasticitu a vlhkosť. Aj pokožka na chodidlách, tak ako tá na tele, neznáša dobre teplo a chlórovanú vodu. To sa neskôr odráža na jej nadmernom vysúšaní a tvrdnutí. Hydratáciu by ste jej mali preto poskytnúť po každom kúpeli. Najvhodnejší je krém na nohy s výťažkom urea, ktorý sa pre svoje hydratujúce a zmäkčujúce vlastnosti pridáva do dermatologických produktov.

Vzniku syndrómu diabetickej nohy možno predchádzať

Diabetická noha predstavuje značný problém z pohľadu zdravotného,  ale i z pohľadu spoločenského a ekonomického. Syndrómom diabetickej nohy trpí v súčasnosti viac než desať percent diabetikov a medzi najvýznamnejšie faktory vedúce ku vzniku tohto vysoko nepríjemného a nežiaduceho ochorenia patria kostné deformity nôh, nevhodná obuv a následná tvorba otlakov, či drobné poranenia a infekcie. Diabetické vredy dolných končatín bývajú pomerne časté; nielenže dokážu negatívne ovplyvniť zdravotný stav pacienta, ale predstavujú tiež riziko amputácie. Až 84 percentám všetkých amputácií predchádza práve vznik tohto vredu. To však neznamená, že by neexistovali spôsoby, ktorými možno vzniku a rozvoju syndrómu diabetickej nohy pomerne účinne predchádzať. Proces vedúci ku vzniku diabetickej nohy spúšťa zvýšená hladina krvného cukru u neliečeného, prípadne nedostatočne liečeného diabetika. Následne dochádza k poškodzovaniu nervov (diabetickej polyneuropatii), spojeným s občasnými pocitmi brnenia nôh a poruchami ich citlivosti. Chorý zač- ne nesprávne našľapovať, v dôsledku čoho sa mu postupom času zrúti nožná klenba. A keďže chorobu sprevádzajú poruchy citlivosti, pacient si neraz nemusí poranenia menšieho či väčšieho rozsahu vôbec všimnúť. Baktérie, pre ktoré je cukor doslova živnou pôdou, sa tak môžu začať nekontrolovane rozmnožovať. Ak k tomu pridáme pomalšie hojenie rán a zhoršenú funkciu imunitného systému, ktoré sú pre pacientov trpiacich cukrovkou typické, riziko skutočne nemožno podceniť a preventívnym opatreniam treba venovať mimoriadnu pozornosť. Základ prevencie spočíva v trvalej a dôslednej liečbe cukrovky, vedúcej k udržiavaniu normálnej hladiny krvného cukru. Okrem toho je potrebné maximálne eliminovať riziko poranenia končatín, pričom pomáha nosenie špeciálnych ponožiek a kvalitnej obuvi. Diabetik by nikdy nemal nosiť nekvalitné, omínajúce topánky, a už vôbec by nemal chodiť bosý. Samozrejmosťou by mala byť i starostlivosť o pokožku nôh; jej pravidelné umývanie, spojené so zrakovou kontrolou vzniku možných drobných poranení. Opatrne sa musí postupovať tiež pri strihaní nechtov a namiesto ostrých nožníc používať radšej pilník. Ak už k poraneniu dôjde, potom by mal pacient bez váhania vyhľadať lekára a aj malú ranku si nechať ihneď odborne ošetriť.

Tu si prečítajte ako byť šťastný alebo ako liečiť krčové žily.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*