fbpx
domov-v-prirode
ROZHOVOR

DOMOV V PRÍRODE

PRE VŠETKÝCH, KTORÍ CHCÚ V STAROBE ZMYSLUPLNE ŽIŤ

Peter Pócs, majiteľ luxusného Domovu v prírode, ktorý je určený ľuďom seniorského veku, je mladý človek, ktorý vďaka svojmu sociálnemu cíteniu vymyslel domov pre dôchodcov, aký nemá obdobu nikde na Slovensku, ani v Európe. Ľudia, ktorí sú tu umiestnení, napriek sociálnej odkázanosti môžu zmysluplne ďalej prežiť každý víkend so svojou rodinou a byť súčasťou nielen krásnej prírody, ktorá domov obkolesuje, ale aj celej svojej rodiny.

Prečo taký mladý človek ako vy, ktorý nemá ešte ani 40 rokov, zameral svoju pozornosť a podnikateľskú činnosť práve na ľudí v dôchodcovskom veku, ktorí potrebujú špeciálnu starostlivosť? 

Asi je to sociálnym cítením, ktoré som nadobudol ešte v rodine. Ja sám som dochoval moje babky a dedkov a celkovo mám k starším ľuďom veľmi dobrý vzťah. Domov v prírode je už druhé zariadenie pre seniorov, ktoré prevádzkujem, prvé bolo v Topoľčanoch. Ale tým, že vlastním ešte 5 ďalších firiem, neprevádzkujem domov dôchodcov zo ziskuchtivých dôvodov, lebo to nepotrebujem. Skôr sa snažím bez ohľadu na financie vybaviť 72 lôžok pre dôchodcov tak, aby tu mali všetok komfort, ktorý potrebujú pre príjemný a zdravý život. Zredukoval som pôvodných 110 lôžok, aby som zväčšil ubytovacie jednotky a niektoré izby som spojil a spravil tu salón krásy, kde je pedikúra, manikúra, kaderníctvo… Tvorivé dielne, kde môžu dôchodcovia vyrábať ozdoby pre každé obdobie v roku, ako sú Vianoce, Veľká noc, Pamiatka zosnulých… a robia to veľmi radi, rozprávajú sa pri tom a každý predvedie svoje umenie a šikovnosť… Je tu aj izba, kde sa konajú bohoslužby, knižnica, či spoločenská miestnosť. Samozrejme izby pre lekárov, aj personál. Dôchodcovia tu majú skutočne všetko, čo v meste, v reálnom živote, iba je to tu pre nich pohodlnejšie, bezpečnejšie a veselšie ako samým doma. A cítia sa tu skutočne dobre. 

V čom sa váš domov dôchodcov líši od tých ostatných?

Nechcem porovnávať, lebo nemám prehľad o všetkých domoch dôchodcov na Slovensku, ale s určitosťou viem, že v jednej veci je ten náš domov skutočne unikátny. Tým, že je súčasťou rezortu Partizán, kde sú hotelové izby a spoločenské miestnosti,  kde sa dajú usporiadať svadby, narodeniny, promócie, či iné rodinné akcie, môžu byť na týchto akciách zúčastnení aj babky a dedkovia, ktorí sú inak odkázaní na sociálnu starostlivosť a byť ďalej súčasťou rodiny, do ktorej neodmysliteľne patria. Rezort aj Domov dôchodcov je vedľa seba, v lone krásnej prírody, kde je v areáli detské ihrisko, tenisový kurt, reštaurácia a kaviareň s pekným posedením a dobrou kuchyňou. V lesoch sú zvieratká, ktoré občas zablúdia aj do rezortu, ako napríklad srnky, či líšky… a samozrejme je tu veľa hríbov, ktoré čakajú na to, kedy ich kto pozbiera. A preto okrem stretnutí pri oslavách sem príbuzní radi chodia na celý víkend a môžu so svojim starkým, či starkou spolu s deťmi a vnúčatami prežiť krásne spoločné dni s tým, že každý ide večer spať do svojho komfortu a ďalší deň môžu byť zase spolu. A navyše, od mája do septembra v rezorte organizujeme detské tábory, takže babky a dedkovia v domove dôchodcov môžu mať počas letných prázdnin pri sebe svoje vnúčatá.

Znamená to, že napriek izolovanosti od rodiny, tu ľudia ďalej žijú zmysluplný život so svojimi najbližšími?

Presne tak. A navyše, tí ľudia tu úplne pookrejú, lebo im zabezpečujeme aj bohatý spoločenský život, ako napríklad koncerty, či rôzne vystúpenia… Stáva sa nám aj to, že sem niekto príde dožiť svoj život a po dvoch – troch mesiacoch starostlivosti a pohodlného života tak pookreje, že ide naspäť domov, lebo sa cíti v plnej sile a už našu starostlivosť nepotrebuje. Tomu som vždy rád, a preto budem ďalej pracovať na tom, aby bol život v našom zariadení pre dôchodcov čoraz lepší. Jednak som perfekcionista, ktorý nič nenechá na náhodu a navyše, tak som si to tu zamiloval, že raz, keď príde čas, by som tu, v lone prírody chcel dožiť život aj ja sám, tak sa musím snažiť, aby to dovtedy bolo úplne dokonalé. 

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*