fbpx
drotovanie-a-jeho-terapeuticky-potencial-skuste-navrat-k-tradicnym-hodnotam-%ef%bf%bc
RÔZNE

Drôtovanie a jeho terapeutický potenciál. Skúste návrat k tradičným hodnotám.

Spoločenské zmeny v dnešných dňoch prebiehajú rýchlo, a my sa potrebujeme upokojiť. Vedeli ste, že pod pokrievkou digitalizácie sa stále skrýva príslušník prvotnopospolnej spoločnosti? 

Ukazuje sa, že digitálnemu vývoju sa iba prispôsobujeme, zatiaľ čo v srdci nám drieme túžba po návrate k tradičným hodnotám. Vyznávali ich totiž už naši predkovia v pravekých tlupách. Ručné práce, ktorých výsledkom je niečo zmysluplného a uchopiteľného, do nášho života opäť prinášajú pospolitosť a zmysel. Medzi ne patrí aj drôtovanie.

Technika drôtovania pomôže von zo začarovaného kruhu

Drotári sú známi tým, že ich práca vedie k nastoleniu životnej rovnováhy. Kúzlo spočíva v slove „upokojenie“. Tradícia tohto remesla nás núti spomaliť a plne sa sústrediť na proces tvorby. Opakujúce pohyby rúk totiž upokojujú. Psychológovia dodávajú, že keď klient vidí, že sa dielo darí, a pod rukami mu vzniká niečo pekné a uchopiteľné, tak zažíva pocity skutočného šťastia. Je na seba hrdý, rastie mu sebavedomie a pripadá si dôležitý.

Kde sa priučiť technike drôtovania?

V Čechách vedie obľúbené kurzy drôtovania Anna Monsterance, ktorá vyrába originálne šperky napríklad aj s fantasy tematikou. Má viac ako 15 ročné skúsenosti, a prešla si dlhú cestu od tradičného drôtovania hrncov a dekorácii až po tepané šperky. Jej skupina Magické drôtovanie je najväčšou česko-slovenskou komunitou pre umeleckých drotárov. Je autorkou video kurzov a e-knihy, zároveň aj pripravuje knihu Magické drôtovanie, ktorá vyjde tento rok. Drôtovanie je pre ňu nielen formou výroby originálnych šperkov, ale hlavne odpočinkom.

Na Slovensku čoskoro štartujú kurzy drôtovania, ktoré vedie Ľuboslava Valentová, ktorá sa ho naučila v Úľuve, kde robila lektorku krátkodobých kurzov v Škole remesiel. Každý týždeň je možné sa na nich naučiť drôtovať jednoduchý šperk alebo dekoráciu. Kurz sa skladá zo 4 lekcií. Výhodou takého živého kurzu je, že okrem príjemnej spoločnosti a atmosféry sa môžete pozerať lektorke na ruky, uvidíte ako sa má pracovať s drôtom a nástrojmi. Rovnako dostanete aj okamžitú spätnú väzbu. Bonusom je, že ešte 6 dní po kurze sa účastníkom kurzu poskytuje online podpora. V cene kurzu je všetko, čo je potrebné na výrobu šperku. Miesto konania je K13- Košické kultúrne centrá a Kasárne/Kulturpark, Kukučínova 2, pavilón Echo. Kurzy sa budú konať v termínoch 24.3, 31.3., 7.4. a 14.4. Prihlásiť sa môžete na luba@monsterance.sk.

Špirálkové Náušnice 

Urobiť špirálku už viete. Teraz si vďaka nej vyrobíme náušnice. Osobne sa mi tento typ šperku veľmi páči a často ho nosím. 

Na výrobu budete potrebovať: Drôt z chirurgickej ocele s priemerom 1 mm a 0,5 mm, guličku z minerálu, náušnicové háčiky, kliešte štikacie a ploché, sadu na tepanie.

  1. Urobte špirálku podľa kapitoly Špirála. Na konci urobte malé očko.
  2. Rovnakým spôsobom urobte aj druhú špirálku. Položte ich na seba a prípadne dorovnajte, aby boli obidve rovnaké.
  3. Teraz ich vedľa seba položte. Jednu ale obráťte tak, aby boli vedľa seba zrkadlovo obrátené. Túto symetriu je dôležité pri náušniciach dodržiavať. Často vidím dve úplne rovnaké náušnice. Nemajú byť ale rovnaké, majú byť zrkadlovo obrátené 😊.
  4. Špirálky vytepajte na kovadline plochou stranou kladivka. Spodnú stranu viac, aby bola širšia. Keď budete so šírkou spokojní, obráťte kladivko a jeho oblou stranou vytvorte kovanú štruktúru.
  5. Teraz sú na rade závesy na náušnice. Na tenší drôt navlečte minerálnu guličku a na konci zatočte do malej špirálky.
  6. Potom guličku otočte a hore urobte očko.
  7. To niekoľkokrát omotajte. Zastrihnite a koniec drôtu klieštikmi pevne stlačte.
  8. Guličky navlečte na špirálky.
  9. Špirálky uzatvorte. Urobíte to tak, že v mieste začiatku drôtu očko stlačíte k sebe. To musí byť väčšie ako je očko pri guličke, aby nevypadlo.
  10. Pridajte náušnicové háčiky. A náušnice sú hotové 😊. 

Tip: K náušniciam si môžete do sady vyrobiť aj prívesok, pre oživenie na neho navlečte guličky tri.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*