fbpx
nielen-telo-ale-aj-mozog-potrebuje-trening
RÔZNE

Nielen telo, ale aj mozog potrebuje tréning

Udržiavať mozog v kondičke je pre plnohodnotný život dôležité v každom veku. Viac o rôznych možnostiach sa dočítate v článku.

Klaudia Bednárová, expertka na vzdelávanie dospelých

Čo je Pressburg Academy?

Pressburg Academy je škola pre všetkých dospelých, nielen pre tých, ktorí sa potrebujú vzdelávať kvôli práci, ale aj pre tých, ktorí sa chcú niečo nové naučiť pre radosť, či na dôchodku. Ešte lepšie povedané, sme vzdelávacie centrum pre dospelých a seniorov. Vznikli sme tesne pred pandémiou a naším pôvodným úmyslom bolo organizovať vzdelávacie a hobby kurzy po celom Slovensku. Keďže prišiel lockdown prehodnotili sme náš plán a začali sme sa venovať online kurzom. Pandémia nás veľa naučila a zrejme bez nej by sme o online ani neuvažovali a teraz vidíme, koľko nových možností priniesla.

Chce sa ľuďom v týchto pretechnizovaných časoch tráviť svoj cenný voľný čas v online priestore?

Verím, že už dlho nebudeme iba online a život sa pomaly vráti do normálu. Nie je to jediná cesta a tiež to nie je o ôsmich hodinách denne, avšak v mnohých situáciách je to skutočne efektívna a dobrá voľba. Ak napríklad bývate v menšom meste, či na dedine kde je oveľa menej možností ako vo väčších mestách alebo tu, v Bratislave. Prihlásiť sa do online kurzu je možnosť ako stretnúť ľudí s podobnými záujmami, alebo možnosť učiť sa nový jazyk a ušetriť kopu času na cestovaní do najbližšieho okresného mesta. Na dlhé zimné večery, je dobré mať aktivitu, kde stretnete aj iných ľudí a rozhýbete si popritom aj mozog. Neznamená to vôbec, že musíte tráviť online celé dni. Dve hodiny týždenne v kurze, kde sa navyše aj niečo naučíte, v prítomnosti inšpiratívnych ľudí, mne osobne príde ako kvalitne strávený čas. 

Keď sa učíme jazyk, aktívne zapájame viac mozgových centier naraz a tým mozog trénujeme.

Na čo všetko sa Pressburg Academy zameriava?

Máme kurzy jógy, digitálnych zručností, ale aj viacerých jazykov. Najširšiu ponuku zatiaľ máme v jazykoch, kde sme sa sústredili aj na jazykové kurzy pre seniorov. V tejto oblasti máme dlhoročné skúsenosti z iných projektov a vieme ich zhodnotiť. Plánujeme ponuku vzdelávania neustále rozširovať. Najväčšia výzva je nájsť lektorov, ktorí vedia učiť v online priestore, pretože to nie je iba o tom, že sa človek postaví pred laptop a rozpráva. Online forma vzdelávania má svoje špecifiká a treba ich rešpektovať. Ak lektori nie sú vyškolení a nemajú potrebné zručnosti, tak vzdelávanie nemá dynamiku a môže to byť nuda. Tá vo vzdelávaní nemá čo hľadať. Keď sa nudíme, náš mozog je vypnutý a nič nové sa nenaučí. V takých prípadoch je chodiť na kurz zbytočné. 

Vráťme sa ešte k tým seniorom a jazykom, venujete sa tejto téme už viac ako 10 rokov. Aké sú vaše skúsenosti? 

Pre mňa osobne je neuveriteľne inšpiratívne stretávať ľudí, ktorí sa chcú učiť jazyky aj po šesťdesiatke. Nie je to ľahké a vyžaduje si to disciplínu, ale zároveň to so sebou prináša nový vietor do života. Veľa som sa od našich študentov naučila a stále sa učím. Moja veľká motivácia je dostať jazyky k seniorom po celom Slovensku, nielen v Bratislave. Učenie jazyka dokázateľne zvyšuje kvalitu života a je veľmi efektívnym spôsobom, ako dostať mozog do kondície. Mnohí študenti z kurzov hovoria o spomalení progresu Alzhaimera, alebo stareckej demencie. Výskumu o vplyve učenia sa jazyka a bilingvizmu na mozog sa venuje napríklad aj neurovedec John Grund zo Štátnej univerzity v Lowe. Jeho a nielen jeho výskumy ukazujú, že aktívne učenie sa cudzieho jazyka pomáha ako prevencia kognitívneho úpadku človeka. Vo svojich výskumoch Grundy píše o spomalení progresu choroby a dobe posunutia symptómov až o šesť rokov v porovnaní s liečbou medikamentami. 

Prvé kroky vedieme cez telefón, alebo keď nám to pandémia umožnila, tak aj osobne v našom centre, v Bratislave. Zároveň pre našich študentov organizujeme workshopy, kde sa naučia využívať online platformu ZOOM, prostredníctvom ktorej hodiny robíme. Medzi študentami boli ľudia od 60 do 85 rokov.

Čiže učenie sa jazyka lieči Alzheimera? 

To by bolo veľmi odvážne tvrdenie, avšak výskumy ukazujú, že výrazne spomaľuje jeho priebeh a teda skvalitňuje život ľuďom s diagnostikovaným Alzheimerom, stareckou demenciou, alebo inými kognitívne funkcie degradujúcimi chorobami. Výstižnejšie by možno bolo označiť proces učenia sa čohokoľvek nového, za prevenciu. Keď sa učíme jazyk, aktívne zapájame viac mozgových centier naraz a tým mozog trénujeme. V neposlednom rade, ak sa učíte, alebo sa začnete učiť cudzí jazyk, prinesie vám to novú energiu. Stretnete nových ľudí, od ktorých sa dozviete veľa nového a odrazu si viete čítať iné ľudské príbehy, porozprávať sa o tom, čo vás trápi aj z iného uhľa pohľadu a to je rozhodne prínosnejší obsah, ako slovenské noviny. Získavate viac informácií, podnetov, možností a tým aj viac radosti zo života. 

Ako také online učenie prebieha? Čo musím ako seniorka urobiť, aby som sa mohla do kurzu pridať?

V princípe je dôležité mať iba kvalitné pripojenie na internet a počítač s kamerou a mikrofónom. Dnes je tým vybavený už každý laptop. Funguje to tak, že nám zavoláte a my vám urobíme individuálne poradenstvo. Zároveň pre našich študentov organizujeme workshopy, kde sa naučia využívať online platformu ZOOM, prostredníctvom ktorej hodiny robíme. Nie je to žiadna veda. Prvé kroky vedieme cez telefón, alebo keď nám to pandémia umožnila, tak aj osobne v našom centre, v Bratislave. To, že to funguje dokazujú aj kurzy, ktoré sme organizovali aj počas pandémie. Medzi študentami boli ľudia od 60 do 85 rokov. Skutočne je to jednoduchšie ako by sa mohlo zdať, len sa netreba báť to skúsiť. Zo skúseností na našich študentoch vidíme, že potom to už ide ako po masle.

WWW.PRESSBURGACADEMY.ORG

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*