fbpx
potraviny-ktore-prospievaju-mozgu
MÔJ ŠTÝL

Potraviny, ktoré podporujú fungovanie mozgu

Repa 

Červená repa

Červená repa sa niekedy právom prezýva elixír mladosti. Táto mocná červená koreňová zelenina pomáha k zníženiu krvného tlaku, upravuje srdcový pulz a posilňuje nervový systém. Dusičnany v červenej repe zvyšujú prietok krvi do mozgu a tým môžu zlepšovať fungovanie mozgu a znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Červená repa je tiež bohatou zásobárňou vitamínov C, B1, B2, B6, E a kyseliny listovej, podporuje imunitu a onkológovia ju odporúčajú ako prevenciu proti rakovine. A to už je dostatočné množstvo dôvodov, prečo ju zaradiť do jedálnička. 

Javorový sirup 

Javorový sirup

Toto lahodné sladidlo je u nás stále známe skôr z amerických filmov, ale pomaly a isto si nachádza miesto aj v našej kuchyni. Javorový sirup je bohatý na draslík, vápnik, mangán a zinok a štúdia publikovaná v roku 2016 ukázala, že môže pomôcť chrániť mozgové bunky pred poškodením. Miazga z javora totiž obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných protizápalových látok, ktoré môžu pomáhať znižovať riziko rozvinutia stareckej demencie. Kľúčom k správnej funkcii mozgu tak môžu byť lahodné raňajky v podobe ovsenej kaše štedro pokropenej javorovým sirupom.

Kapusta 

Kapusta

Kapusta, kel a špenát patria medzi najúčinnejších druhy zeleniny, ktoré bojujú proti starnutiu. Dôvodom je predovšetkým vysoký obsah kyseliny listovej, flavonoidov a vitamínu B6, teda živín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri ochrane mozgu. Štúdia zverejnená v roku 2013 ukázala, že vitamínové doplnky skupiny B spomalili zmršťovanie oblasti mozgu spojené s Alzheimerovou chorobou. Kapusta, kel a špenát môže teda omladiť vašu myseľ a spomaliť starnutie duševných schopností.

Losos 

losos

Táto obľúbená morská pochúťka ponúka vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín a to najmä omega-3 mastných kyselín. Podľa výskumníkov z University of Maryland Medical Center omega-3 mastné kyseliny potláčajú zápalové procesy v organizme, pomáhajú zlepšovať fungovanie mozgu a bojujú proti výkyvom nálad a depresiám. Okrem toho losos chráni pred chorobami srdca a ciev, ako sú srdcový infarkt a mozgová mŕtvica a podľa niektorých štúdií môžu byť aj prevenciou proti niektorým typom rakoviny.

Bobuľové ovocie 

bobuľové ovocie

Čučoriedky, černice, jahody a maliny obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných antioxidantov. Podľa odborných štúdií antioxidanty podporujú mozgové funkcie a bojujú proti škodlivým voľným radikálom. Navyše spomaľujú proces starnutia a preventívne pôsobia proti srdcovým ochoreniam a infarktu. Keďže ľudský organizmus si sám antioxidanty nedokáže vyrobiť, je nevyhnutné dodávať ich telu pomocou správnych potravín alebo potravinových doplnkov. Vysoký obsah antioxidantov majú tiež iné druhy ovocia a zeleniny, ako sú slivky, jablká, brokolica alebo mrkva.

Káva 

Káva

Hoci káva nepatrí medzi najzdravšie tekutiny, každá minca má dve strany. Kávičkárov isto poteší nedávna fínska štúdia, podľa ktorej tí, ktorí vypijú denne tri až päť šálok denne, majú nižšie šance na vyvinutie Alzheimerovej choroby o neuveriteľných 65 percent v porovnaní s tými, čo pijú menej než dva hrnčeky v priebehu dvadsiatich štyroch hodín. Podľa vedcov stojí za ochrannými účinkami lahodného moku kofeín a veľké množstvo antioxidantov, ktoré zabraňujú rýchlemu starnutiu mozgu.

Hroznová šťava 

hroznová šťava

Vedci zaoberajúci sa Alzheimerovou chorobou často hovoria, že čo je dobré pre srdce, je rovnako dobré i pre správne fungovanie nášho mozgu. Nové výskumy skutočne dokazujú, že polyfenoly obsiahnuté v červenom hrozne a šťave z tohto ovocia priaznivo pôsobia na tento dôležitý životný orgán, no rovnako pomáhajú udržiavať zdravú a jasnú myseľ. Dôkazom je aj testovanie pamäti u dvanástich starších pacientov, ktorým vedci z Lekárskej fakulty na univerzite v Cincinnati podávali po dobu troch mesiacoch hroznový džús. Závery šokovali aj samotných lekárov a ľudí, ktorí sa osvetového projektu zúčastnili. Dobrovoľníkom, ktorí pili nápoj z vinice, sa značne zlepšila ich priestorová pamäť a jednoduchšie sa učili nové veci. Polyfenoly, ktoré napomáhajú lepšej komunikácii medzi mozgovými bunkami, nájdete aj v pohári červeného vína, a preto na zdravie!

Tu si prečítate o ďalších zaujímavostiach zo sveta zdravia o Alzheimerovej chorobe. A tak isto o tom, ktorým horoskopom veriť a ktorým neveriť.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*