fbpx
artroza-bolave-klby
ZDRAVIE

Bolia vás klby? Máte ich opotrebované!

Kĺby spolu s nami starnú a opotrebúvajú sa. A nielen ony, ale aj chrupavky, ktoré sú dôležitou súčasťou každého kĺbu. Keď bolia kĺby, nemusí to byť reuma, ale artróza – ochorenie kĺbov z preťaženia a opotrebovania. 

Artróza prebieha v záchvatoch, počas ktorých je bolesť intenzívnejšia. Zhoršuje sa pri pohybe a námahe. Presnejším označením je však osteoartróza, pretože ochorenie nepostihuje iba samotný kĺb, ale aj priľahlé kosti. K ortopédovi nás väčšinou privedie bolesť. Zo začiatku ju pozorujeme po námahe, so zhoršujúcim sa stavom aj v pokoji. Časom kĺby tuhnú a ozývajú sa zmeny počasia. Poslednou fázou sú opuchliny. Vážne poškodenie chrupavky spôsobuje, že kosti sa trú o seba. Kĺb sa snaží vyrovnať to zvýšenou produkciou kĺbovej tekutiny a opúcha.

Prvé známky artrózy sa začínajú už v dvadsiatke

Artrotické procesy sa začínajú už v dvadsiatke, a v päťdesiatke ich má väčšina z nás. Prvé známky choroby sa môžu prejaviť po štyridsiatke, ale aj skôr. Artrózu majú približne 4 percentá 20-ročných, ale až 70 percent 70 – a viacročných. Toto ochorenie môže roky zotrvať v pokojnom stave a dlho o ňom ani nemusíte vedieť.

Artróza sa začína najskôr poškodením chrupavky.  V tejto fáze nepociťuje človek väčšinou žiadne problémy. Prvé príznaky môže urýchliť preťažovanie kĺbov, nadváha, úrazy, vírusové ochorenia, nesprávna strava, ale aj vrcholový šport. Pri artróze bolia bedrové kĺby, kolená, chrbtica, ramená, lakte, ale aj drobné kĺby rúk a zápästia, či palce na nohách. Bolesti sa najskôr objavujú po väčšej námahe, neskôr aj v pokoji. Ďalším príznakom je stuhnutosť – kĺby si musíme rozhýbať.

artróza

Prečo kĺby bolia

Chrupavka pôsobí v kĺboch ako tlmič. Keď matka príroda miešala látku, ktorou by pokryla koniec každej kosti v našom tele, vybrala úžasné materiály. Jej hladkosť umožňuje kĺbom, aby sa kĺzavo ohýbali, jej pružnosť zasa dokáže tlmiť nečakané a tvrdé nárazy.

Životnosť chrupavky však nie je nekonečná, s pribúdajúcimi rokmi pomaly, ale isto mení svoje zloženie. Navyše, aj my jej dávame poriadne zabrať. Nie je to však ona, ktorá tak bolestivo protestuje. To sa ozývajú väzy, šľachy, kosti či kĺbová výstelka, pretože necitlivá chrupavka vyvoláva dominový efekt.

Keď sa chrupavka opotrebúva, stráca svoje pôvodné vlastnosti, teda pružnosť a elastickosť. K tomu sa pridáva znižovanie kvality kĺbového mazu – čírej hustej tekutiny podobnej vaječnému bielku, ktorá slúži ako mazanie zaručujúce hladké kĺzanie jednotlivých častí kĺbu. Podľa vedcov je artróza dôsledok nerovnováhy správneho fungovania mechanizmu kĺbu, ktoré je spôsobené degradáciou chrupavky.

artróza

Najčastejší nepriateľ kĺbov

Najčastejším ochorením kĺbov je artróza. Odborníci odlišujú primárnu a sekundárnu artrózu. Pri primárnej ide o degeneratívne poškodenie kĺbov bez zjavnej predchádzajúcej príčiny a sekundárna vzniká na kĺbe, ktorý už predtým postihol nejaký patologický proces. Obeťou artrózy môže byť ktorýkoľvek kĺb, avšak najčastejšie sú to bedrové a kolenné kĺby, a tiež bedrová časť chrbtice, ktorá je najviac namáhaná. Nezriedka artróza postihuje malé kĺby prstov v dôsledku určitých činností, napríklad práce na počítači.

Čo sa deje v kĺbe

Pri artróze postupne dochádza k deštrukcii kĺbovej chrupavky, ktorá prirodzene chráni konce kostí. Chrupavka v dôsledku ochorenia stráca pružnosť, strapká sa, praská alebo obrusuje a v najhorších prípadoch, keď je úplne zničená, kosť prichádza do priameho kontaktu s kosťou.

V postihnutej kosti dochádza ku zmenám, často sa na nej objavia výrastky – osteofyty, ktoré situáciu ešte viac skomplikujú, pretože zvyšujú trenie a obmedzujú pohyblivosť kĺbu. Niekedy sa v kĺbe pohybujú uvoľnené kúsky chrupavky a môžu spôsobiť jeho náhle znehybnenie. Bolesť je dôsledok zápalu a postihnutia okolitých tkanív, samotná poškodená chrupavka nebolí.

Podľa čoho ju spoznáte

Začínajúca artróza sa prejavuje dvoma hlavnými príznakmi – bolesťou a obmedzením hybnosti postihnutého kĺbu. Varovnými signálmi sú bolesti pripomínajúce svalovicu, ktoré sa objavia už aj pri miernej záťaži a nútia človeka odpočívať. Pri postihnutí bedrového kĺbu je typická bolesť v slabinách. Neskôr začne mať pacient bolesti aj v pokoji, napríklad ak spí na boku na postihnutej strane. Pridruží sa aj ranná stuhnutosť kĺbov, ktorú musíte rozhýbať. V pokročilých štádiách sa objavia aj výrazné nočné bolesti, ktoré vás budia zo spánku.

Lieky bolesť iba potláčajú

V súčasnosti neexistuje žiadna liečba, ktorá by dokázala artrózu vyliečiť, dokonca ani taká, ktorá by spomalila degeneráciu chrupavky. Súčasná medicína s pomocou liekov dokáže iba zmierniť prejavy ochorenia – bolesť a stuhnutosť. Úľavu prinášajú rôzne protizápalové gély či krémy. Na zmiernenie bolestí sa zasa používajú analgetiká a protizápalové lieky. Tieto lieky síce potláčajú bolesť, ale dlhodobé užívanie môže viesť k žalúdočným vredom, či ochoreniam pečene a obličiek. Človek by mal po nich siahnuť len vtedy, keď naozaj horí. Na obnovu poškodených chrupaviek sú vhodné prípravky a lieky, ktoré obsahujú chondrotín, glukosamín a kyselinu hyalurónovú. Tie nemajú až také silné vedľajšie účinky.

artróza

Jediné účinné riešenie je výmena poškodeného kĺbu

Hoci sa lekári snažia potláčať bolesti a čo najdlhšie zachovať funkciu kĺbov a spomaľovať úbytok kĺbovej chrupavky, konečnou terapiou artrózy je často až umelá náhrada kĺbu, ktorá sa najčastejšie robí na bedrovom a kolennom kĺbe. 

Výmena kolenného kĺbu patrí v poradovníkoch k najčastejším. Na Slovensku si na takú operáciu počkáte niekoľko mesiacov, operovať sa však môžete dať aj v zahraničí.

Ak ste medzi čakateľmi na tento operačný výkon, v rámci zdravotnej starostlivosti máte možnosť požiadať o poskytnutie plánovanej starostlivosti aj v inom členskom štáte EÚ. U českých susedov vám dokonca môžu koleno zoperovať aj pomocou modernej metódy totálnej endoprotézy kolenného kĺbu Visionaire. Pri tejto metóde chirurgovia využívajú originálne rezacie bloky, ktoré sa pacientovi vyrobia na mieru. Metóda Visionaire nie je úplnou novinkou, vo svete sa využíva asi 5 – 7 rokov.  

V prípade totálnej endoprotézy kolenného alebo bedrového kĺbu v zahraničí však musíte svoju zdravotnú poisťovňu požiadať o schválenie vopred. V takom prípade vám poisťovňa operáciu uhradí v takej výške, v akej ju uhrádza v slovenskej nemocnici. Prípadný rozdiel si už budete musieť zaplatiť sami. Presnejšie podmienky si však overte vo svojej zdravotnej poisťovni.

Prečítajte si ako mať krásnu pleť aj vo vyššom veku.

2 KOMENTÁROV

2 KOMENTÁROV

  1. Alzheimer - postrach seniorov | Seniorkamagazin.sk
    March 4, 2021 v 9:41 am

    […] Tu si prečítate, ako liečiť problémy s prostatou. Alebo aj ako liečiť problémy s kĺbami. […]

  2. Je staroba nevyhnutná? | Ako spomaliť stárnutie | Seniorkamgazín.sk
    March 4, 2021 v 10:38 am

    […] si tak isto o tom, čo s boľavými kĺbmi a ktoré faktory zvyšujú riziko vysokého krvného […]

Komentár

váš email nebude zverejnený*