fbpx
ZDRAVIE

Ochorenie prostaty – strašiak všetkých mužov

ochorenie-prostaty

Veľa mužov v pokročilom veku rieši problémy s prostatou, pretože mužská prostata sa s pribúdajúcimi rokmi často zväčšuje a niekedy spôsobuje ťažkosti už od 40 veku života nielen pri močení, ale aj pri pohlavnom styku. 

Okrem zväčšenia prostaty však môžu tento mužský orgán postihnúť aj iné anomálie, a preto sa rôzne ochorenia prostaty dostávajú čoraz častejšie do povedomia ľudí. Ale nemusíte sa obávať najhoršieho, pretože väčšinou sa tieto problémy a ochorenia dajú liečiť. Dôležité je včas podchytiť prvé príznaky a väčším problémom tým preventívne predchádzať. 

Čo je prostata

Prostatu nájdeme u mužov v oblasti pod močovým mechúrom. Jej funkcia je odvádzanie tekutín z močového mechúra. To znamená, že cez prostatu prechádza močová rúra a ústia v nej aj semenovody spolu s vývodmi so semennými mechúrikmi. Prostata zabezpečuje odvod ejakulátu zo semenovodu a tiež odvod tekutiny zo semenných mechúrikov. Ejakulát je v želatínovej podobe vďaka bielkovine, ktorá vzniká v prostate. Táto bielkovina je veľmi dôležitým faktorom pri zisťovaní ochorenia prostaty. Hlavne pri diagnostike a liečbe rakoviny prostaty.

prostata

Ako zlepšiť funkciu prostaty

Celkový životný štýl človeka a hlavne stravovacie návyky môžu mať veľký význam pri problémoch s prostatou. V jedálničku by mala prevládať zelenina a ovocie. Ideálne sú paradajky, brokolica a listová zeleniny. Z ovocia sú známym prírodným liečivom brusnice. Problémom s prostatou môžete preventívne predísť aj užívaním výživových doplnkov, obsahujúcich výťažky z rastlinných plodov, na báze ktorých je vyrobených niekoľko voľno predajných liekov, ale je dôležité vybrať si ten správny, ktorý je skutočne účinný a ktorý vie významne pomôcť pri riešení problémov v prvom a druhom štádiu ochorenia. V počiatočnom štádiu môže postačiť okrem užívania lieku na rastlinnej báze úprava životosprávy, pri ktorej netreba zabúdať ani na obmedzenie pitia kávy, alkoholu a väčšieho množstva vody vo večerných hodinách. V treťom štádiu už fytoterapia nestačí, pomôže iba operatívna liečba. 

Liečba prostaty

Pri problémoch s prostatou je veľmi dôležitá prevencia, pretože problémy s prostatou idú ruka v ruke s pribúdajúcimi rokmi. Na trhu je veľmi veľa výživových doplnkov a liekov, ktoré obsahujú účinne látky na báze fytoterapie a môžu výrazne pomôcť v prvom a druhom štádiu ochorenia prostaty. Netreba však zabúdať, že výber produktu je veľmi dôležitý, nakoľko výživové doplnky spadajú pod inú kategóriu ako lieky a nedochádza pri nich ku kontrole obsahu účinnej latky. Preto odporúčame užívať overený a účinný liek, ktorý garantuje obsah účinnej látky a tým pádom je aj fytoterapia účinná. Liek má pohodlné dávkovanie, iba jedenkrát denne a výrazné zlepšenie sa pozoruje už po troch mesiacoch užívania. Mužská prostata je pod kontrolou a nedochádza ku zhoršeniu stavu – a teda k tretiemu štádiu, ktoré sa musí liečiť už chirurgicky. 

problemy s prostatou

Ak absolvujete urologické vyšetrenie, pri ktorom lekár zistí pokročilé štádium ochorenia, dostáva sa k slovu chirurg, ktorý endoskopicky, cez močovú rúru prevedie resekciu. Operácia prostaty môže byť nepríjemná, ale v dnešnej dobe sa robí pomerne často a výsledky operácie sú pozitívne.

Ale možno sa vyšetrením zistí iba zápalové ochorenie, niekedy je to jednoducho len znížená funkcia tvorby bielkoviny, a preto sa vyšetrenia netreba obávať ani ho odkladať. Jednoduché vyšetrenie cez konečník je krátke a bezbolestné. Hanba musí ísť v tomto prípade bokom, inak vás neriešenie problémov s prostatou môže dostať aj na operačný stôl. Čím skôr odhalí lekár príčinu ochorenia, tým skôr môžete začať s liečbou a znovu viesť plnohodnotný život. A nezabúdajte, prevencia je vždy lepšia ako operácia!

Príznaky ochorenia prostaty

1. Erektívna dysfunkcia– Príznaky problémovej prostaty netreba zanedbávať. Môže priamo ovplyvňovať sexuálny život. Samotná erektilná dysfunkcia je jeden z mnohých príznakov, ktoré naznačujú problémy s prostatou. 

2. Problémy s močením– Ďalším výrazným problémom je samotné močenie. Močenie môže byť bolestné, časté, prerušované alebo sa nedokážete vymočiť vôbec. Môže dochádzať aj k samovoľnému úniku a odkvapkávaniu moču. 

Prečítajte si článok o tom, aké poznáme účinné prírodné afrodiziaká. Alebo o tom ako si posilniť telo aj myseľ liečivými bylinkami.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*