fbpx
rozpoznat-psychopata-nie-je-jednoduche
ZDRAVIE

ROZPOZNAŤ PSYCHOPATA NIE JE JEDNODUCHÉ

Keď povieme slovo „psychopat“, väčšina z nás si obyčajne predstaví vraha, ktorý v rukách pevne zviera sekeru a oháňa sa ňou na všetky strany. V skutočnosti to však nie je také jednoduché.

Pokojne sa môžeme nachádzať v prítomnosti psychopata, alebo s ním pravidelne prichádzať do kontaktu, a ani o tom nemusíme vedieť. Pravdou totiž je, že psychopat navonok pôsobí úplne normálne ako bežný človek, ale s tým rozdielom, že od psychopata nikdy neviete, čo môžete očakávať, pretože: 

Psychopat nepociťuje žiadnu vinu

Psychopati nemajú zo svojich skutkov žiaden pocit viny. Sú schopní spraviť čokoľvek, aby dosiahli po čom túžia bez toho, že by mali nejaký zlý pocit či výčitky svedomia.

Psychopat nemá žiadnu empatiu 

Psychopat jednoducho nemá schopnosť vcítiť sa do kože niekoho iného a pochopiť, ako sa môže asi niekto iný cítiť. Dokáže však empatiu či porozumenie napodobňovať – naučil sa to tak, že pozoroval druhých.

Psychopat si neváži nikoho okrem samého seba

Aj keby celý svet horel v plameňoch, psychopatom to nijako nepohne, pokiaľ jemu samému nič nehrozí.

Psychopat si o sebe myslí, že je lepší než ktokoľvek iný

Psychopat si o sebe myslí, že je najlepší a nadradený každému v jeho okolí. Vďaka tomuto postoju môže psychopat vykonávať svoje skutky a nemať pri tom žiaden pocit viny. Psychopat sa cíti byť takmer všemocný, nad všetkým a nad každým.

Psychopat je notorický klamár 

Psychopat klame vo všetkom a za každých okolností, hoci mu z toho nemusí plynúť žiaden osoh. Jeho klamstvá mu dávajú falošný pocit moci, ktorej sa nevie nabažiť.

Psychopat je vo všeobecnosti celkom obľúbený

Znie to síce hrozne, no smutné je, že psychopat dokáže vychádzať dobre takmer s každým. Psychopati sú väčšinou priateľskí a prístupní, úplne iní ako ich poznáme z filmov či z televízie.

Psychopat odmieta niesť za svoje činy zodpovednosť

Psychopati za svoje činy odmietajú niesť zodpovednosť Toto je ďalšia vlastnosť, vďaka ktorej psychopat môže manipulovať druhými a nemať pritom žiaden pocit viny. Psychopat jednoducho necíti žiadnu zodpovednosť za to, čo robí. Nikdy a za žiadnych okolností. 

Psychopat má radosť z toho, keď u druhých vyvoláva pocit viny 

Psychopat miluje, keď sa môže zahrávať s emóciami druhých ľudí. Práve pôsobením na city sa psychopatovi darí manipulovať druhými ľuďmi, čím ich donúti, aby konali podľa jeho predstáv. Psychopat si našu dôveru získa tým, že sa zameria na niektoré informácie a detaily ohľadom nás a začne o nich rozprávať. Potom tieto informácie prezentuje tak, aby v nás vyvolal pocit viny, čím sa mu obyčajne darí chytiť nás do pasce.

Až máte dospievajúcu dcéru prečítajte si ako s ňou najlepšie komunikovať. Dozvedieť sa môžte niečo a o tom, ako sa stať šťastným.

0 KOMENTÁROV

Komentár

váš email nebude zverejnený*